Recensioner

 • Tidningen Det Händer Pratglatt på Rondo

  Tidningen "Det Händer" Pratglatt på Rondo

  Den 8 oktober 2013 hade magikern och entertainern Stefan Odelberg premiär på sitt nya koncept som han utvecklat tillsammans med den legendariska showkrogen Rondo i Göteborg. Rondo som länge varit hemvist åt halvårslånga gästspel av Sveriges främsta artister som Lena Philipsson, Tomas Ledin och Jerry Williams vill försöka utforska nya koncept på underhållning inom Rondos väggar och då vände man sig till Stefan Odelberg. Att skapa något nytt som skall attrahera en delvis ny publik till Rondo är en djärv och grannlaga uppgift där insatserna är höga och risken för felsteg uppenbara. Stefan Odelberg har arbetat fram något han kallar för en ”talk talk show” som innebär att han bygger vidare på den klassiska talkshowen med inbjudna gäster varvat med egna magiska nummer. Men en helt vanlig talkshow är det inte. Det är så mycket mer… Den första gästen är gitarristen och musikern Timo Räisänen, känd från bl a Håkan Hellströms band. För många en välkänd och omtyckt artist, för andra relativt okänd. Att knyta ihop showen och få den att kännas intressant och relevant faller på Odelbergs skuldror tillsammans med sidekicken Håkan och bandet Cirkus Markus. Den oefterliknelige Odelberg visar sig på styva linan med sin unika och speciella förmåga att hantera en publik och få den engagerad i föreställningen och på det viset skapa en ”vi”-känsla. Publiken är en viktig del av ”talk talk”-showkonceptet och ingen annan än Stefan är det självklara valet att domptera allt ifrån medelålders företagsbesökare till kompisgäng av 20-åringar. Han flyger runt bland borden på Rondo, får omedelbar kontakt med gästerna och får dem att ställa upp på trolleritrick och tankeläsningsövningar i den högre skolan utan att vare sig genera eller vara påträngande. Detta varvas med stillsamma samtal med gästen (Timo Räisänen) och humoristiska utfall mot sidekicken Håkan, allt i en galet skön blandning av högt och inte onödigt lågt. Det hade varit enkelt att gå i fällan och bara ställa de mest självklara och medlöpande frågorna till Räisänen och på det viset få det hela att framstå som en PR-kväll för eventuellt kommande skivor och turnéer men det undviker Odelberg skickligt och samtalet blir faktiskt både meningsfullt och givande även för personer som inte känner Räisänen sedan innan. Att modigt beträda tunn is med uppenbara risker att trampa igenom är verkligen inte något för den med klena nerver. Här är Odelberg mästerlig när han inte undviker risken för fiasko utan han glider galant fram med friska skär och ställer handfasta frågor i kanske känsliga ämnen för gästen. Att då inte falla för ren kvällstidningsjournalistik och djuppenetrera eventuella sensationer undviker Odelberg magnifikt. Konceptet med ”talk talk”-show är ännu i sin linda och behöver kanske några gånger på sig att blomma ut fullständigt men Stefan Odelberg är på helt rätt väg. Nästa gång är Dogge Doggelito gäst och det skall bli spännande att se hur man finslipat detaljerna för att få konceptet riktigt bra.

 • En magisk knockout - Stefan Odelberg trollar fram en stor Malmö succé

  En magisk knockout - Stefan Odelberg trollar fram en stor Malmö succé

  Det här, mina damer och herrar och ni andra, är inte bara obeskrivligt, utan också obegripligt, roligt, spännande och mycket underhållande. Ja, rena knock-out-showen i höstens nöjes-Malmö och ett absolut måste för alla underhållningssugna. Ni kommer att få en spännande och skrattkittlande kväll –utan att fatta någonting. Det sker i en påkostad, genomarbetad, genomtänkt, tempo-stark och slagkraftig magishow som hela tiden överraskar och förtrollar. Malmö har onekligen fått något att tala om. // Kvällsposten

 • En snygg balansakt

  En Jubileumsshow med Stefan OdelbergKajskjul 105, Göteborg.Publik: 540. Tänk er en stor lagerlokal där bananer en gång legat på tillmogning. Tänk er sedan förvandling där detta magasin ska bli en glittrande festlokal med långbord, kandelabrar, bufféer, stim, stoj och sorl. Tänk er sedan långa köer till mat som antingen är kall eller slut till minsta senapskorn. Väl bänkad är det trängre än på ett charterflyg, där muzaken består av bröderna Olsen och en Peter Wahlbeck som vinglig konferencier. Jag vet inte, men kanske ingår det i hans illusionstrick. Det surras nämligen rejält surt i bänkraderna innan föreställningen startar och arrangörerna ska tacka gudarna för Stefan Odelbergs. För när han väl rullar igång, får tempo på tricken, ökar hastigheten på galenskaperna, sladdar ur sig skämten och driver med publiken. Ja, då är det stor underhållning. Precis som Carl-Einar Häckner så slirar och slarvar han fram sin magi. Det är ett utstuderat knep, när han sedan plockar hem poängen blixt-snabbt sitter vi som fågelholkar med ett "wow" på läpparna. Det är på gränsen till en b-show. En snygg balansakt där orkester, sångare och dansare tjänar som avledande manövrar och som assistenter.Nej, jag tänker inte berätta några trick här. De upplevs bäst på plats. Men en sak är säker: Stefan Odelberg jubileumsshow, ja publiken också, förtjänar bättre inramning än det här. Blott hans magiska under - och humor - fixar detta hans 10-årskalas med sådan ackuratess.